Alles over de kipper!

Ze komen in allerlei soorten en maten: vrachtwagens. Vaak associëren we de trucks met transport op de weg. Maar er zijn net zo goed vrachtwagens bedoeld voor de agrarische sector. Een speciaal type vrachtwagen is de kipper.

Moderne kar

Misschien heb je niet eerder van de naam gehoord. Maar je herkent de grote truck zeker op de weg. Een kipper wordt gebruikt voor het transport van bulk goederen. Denk aan zand en grind, of in de agrarische sector aan suikerbieten of aardappels. De kipper is eigenlijk een gemoderniseerde en geautomatiseerde variant van een traditionele kar. Het legen van het voertuig hoeft daardoor niet langer met de hand, of met een grijper, maar wordt mechanisch (hydraulisch) opgelost. Dankzij deze techniek kan men veel sneller goederen lossen.

Gebruik van een kipper

De kipper is dus een favoriete tool van veel boeren. Wie een kipper te koop zet zal hem dan ook snel weer kwijt zijn.Ook tweedehands worden de voertuigen veel gekocht en verkocht. De kipper wordt immers gebruikt in allerlei industrieën die grondstoffen en voeding leveren. Dus niet alleen akkerbouw, maar ook bos- en tuinbouw, veeteelt en visserij. Ze zijn er in allerlei vormen. Van losse oplegger, tot kleine bedrijfswagens. Er bestaan zelfs zijwaartse kippers, die dus naar de zijkant lossen. De vraag naar een goede kipper blijft dus groot!

Stroomvoorziening

Maar een kipper kipt natuurlijk niet vanzelf. De zware lading heeft behoorlijk veel kracht nodig om naar boven gehesen te worden. Voor je een kipper koopt, zul je aan de volgende punten moeten denken.

Kippen met batterijen

Je kunt kiezen om te kippen met een batterij op de aanhangwagen. Je kunt deze batterij op twee manieren opladen: via een externe druppellader of via een trekkend voertuig. Daartoe dien je een extra regulator te installeren in het trekkende voertuig. Dat zijn dunne kabels, die naar een kleinere stekker leiden. Deze is meestal rood gekleurd. De rode stekker mag nooit tijdens het kippen uit worden getrokken. Ook mag de batterij van de aanhangwagen nooit rechtstreeks worden verbonden met de batterij van het trekkende voertuig.

Kippen met trekkend voertuig

Ook kun je er voor kiezen te kippen met het trekkend voertuig als krachtbron. Dit gebeurt elektrisch. Er gaan dan dikke kabels van de batterij naar een grote grijze stekker. Je kunt er voor kiezen de standaard batterij te vervangen voor een tractiebatterij. Deze kun je langer belasten. Een alternatief om de duur van het kippen te verlengen is een tweede batterij.

Het snelle lossen van goederen maakt de kipper een ideaal hulpmiddel. 

Delen?

Recente Blogs

Anderen lazen ook

Meer nieuws

Een vloer uitkiezen bij de grootste vloerenwinkel van Nederland!

Heb je een nieuwe vloer nodig? Dan moet je bij de grootste vloerenwinkel van...

Regel goedkope zakelijke energie met deze tips

Iedere ondernemer met een eigen bedrijfspand is zelf verantwoordelijk voor de zakelijke energierekening. Wanneer...

Een voertuigvolgsysteem, waarom schaf je dit aan?

Een voertuigvolgsysteem kan erg gunstig zijn voor bedrijven. Een voertuigvolgsysteem kan een GPS systeem...

De mogelijkheden rondom de woning ontruimen na overlijden

Een persoon die volledig alleen woont, komt te overlijden. Dat is helaas een onderdeel...