Alles wat je moet weten over het prachtige eiken hout

Een materiaal waar iedereen veel gebruik van maakt maar waar we eigenlijk maar weinig van afweten is hout. Als je eens door je huis loopt en goed oplet wat allemaal van hout gemaakt is zul je waarschijnlijk verbaasd staan. Alles van een bedframe tot aan keukenkastjes wordt gemaakt van hout. Maar omdat bijna niemand het materiaal nog direct gebruikt om dingen te maken weten de meeste mensen vrij weinig af van hout en waarom het zo’n goed bouwmateriaal is. Daarom schrijf ik vandaag een blog over hout. Meer specifiek schrijf ik over eiken hout. Eiken hout is een klassieke houtsoort, en ik schrijf over de kenmerken van het hout, de voordelen, waarvoor je het kunt gebruiken, en waar je het koopt! Veel leesplezier!

Waar herken je eiken hout aan?

Als eerste herken je eiken hout aan de prachtige kleur. Deze kleur is een soort geelbruine kleur, en sommige soorten zijn zelfs donkerbruin. Je hebt Amerikaans, Europees, en Japans eiken. Amerikaans eiken komt ook nog in wit en rood. Het Japans eiken is ook licht van kleur. Het hout is schaarser dan andere soorten zoals douglas hout.

De voordelen van eiken hout als bouwmateriaal

Het hout beschikt over een bijzondere duurzaamheid die veel andere soorten overtreft. Het is ontzettend sterk, maar nog steeds makkelijk te bewerken. Daarom is het een ideaal bouwmateriaal. In een droge omgeving kan het hout op een gegeven moment gaan scheuren. Dit scheuren beïnvloedt de sterke echter niet, en geeft het hout alleen maar een nog karakteristieke uitstraling. Je kunt het hout ook goed lijmen en beitsen. Als je schroeven en spijkers wilt gebruiken is voorboren wel verstandig. Hiermee voorkom je namelijk het scheuren van het hout.

De toepassingen van het bouwmateriaal

Omdat het karakter van eiken hout zou robuust is, past het heel goed in een buiten omgeving. Je ziet eiken hout vaak terug in tuinhuizen, schuurtjes en overkappingen. Maar ook binnen staat het eiken hout niet verkeerd. Mooie plafondbalken van eiken zijn prachtig. Je kunt het ook verwerken in meubles, kozijnen, ramen, vloeren, etc. In de industrie wordt het hout ook gebruikt bij bijvoorbeeld bruggenbouw en waterwerken!

Waar koop je een grote variatie aan eiken hout?

Als je zelf een keer iets met eiken hout wil maken is het handig om ergens terecht te kunnen met een grote variatie aan eiken hout basis producten. Pontmeyer is zo’n verkooppunt die veel soorten eiken hout verkoopt. Je kunt er terecht voor balken en planken, en alles kan op maat gezaagd worden!

Delen?

Recente Blogs

Anderen lazen ook

Meer nieuws

Alles over de kipper!

Ze komen in allerlei soorten en maten: vrachtwagens. Vaak associëren we de trucks met...

De leukste tradities tijdens Kerstmis!

Kerstmis is de leukste tijd van het jaar! Familie, vrienden en lekker eten. Maar...

De veranderingen in de samenleving

We hebben er het afgelopen jaar allemaal mee te maken gehad. Veel dingen zijn...

Zo kom jij veilig de zomer door

De zomer staat voor de deur en dat betekent lange zomerdagen met heerlijke zomeravonden. Even...