Wanneer je een huis wilt kopen kun je kiezen tussen nieuwbouwhuizen en bestaande huizen. In dit blog lees je meer over de voor- en nadelen van beide opties.
Nieuwbouw
Op het moment dat je een nieuwbouwhuis koopt ben jij de eerste eigenaar van dat huis. Dat betekent dat jij veel inspraak hebt over bijvoorbeeld de indeling van de verschillende kamers. Op die manier kun je je nieuwe huis inrichten naar jouw smaak. Andere voordelen aan een nieuwbouwhuis zijn: weinig onderhouds- en energiekosten. Dat komt omdat je in een supernieuw huis woont. Er is goede isolatie en een splinternieuw ventilatiesysteem. Je woont dus in een duurzaam huis. Aan de andere kant heeft het kopen van een nieuwbouwhuis ook nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld relatief duur en je betaalt ook veel extra kosten voor het meerwerk. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt moet hij nog worden gebouwd, waardoor je maandenlang dubbele lasten hebt. Je betaalt dan namelijk ook nog de hypotheek van je oude huis. Daarnaast is de kans dat je meteen geluk hebt best wel klein. Er wordt namelijk geloot wie het huis mag kopen. Spannend!
Bestaande bouw
Wanneer je een bestaand huis koopt is het veel makkelijker om er een te vinden, want het aanbod is groter. Bovendien hebben wijken met veel bestaande huizen vaak meer sfeer dan nieuwbouwwijken. Je kunt kiezen tussen verschillende bouwstijlen en locaties. Ook hoef je geen bouwrente en kosten van meerwerk te betalen, omdat alles er al staat. Wanneer je bijvoorbeeld de badkamer niet mooi vindt, kun je die (later) laten verbouwen. Het is in ieder geval fijn dat je alvast kunt intrekken, want het huis hoeft niet meer gebouwd te worden! Helaas kan het kopen van een bestaand huis ook wat nadelen hebben. De bestaande woningen zijn bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet energiezuinig, waardoor je veel energielasten kunt krijgen. Ook krijg je te maken met onderhoudskosten, omdat oude huizen nu eenmaal onderhouden moeten worden.
Hypotheek
Heb je besloten of je een nieuwbouwhuis of bestaand huis wilt kopen? Dan kun je een hypotheek afsluiten. Je moet bijvoorbeeld weten wat je hypotheekrente wordt. Betaal je het huis binnen 10 jaar al terug of wil je liever aan je hypotheekrente 30 jaar vastzitten? Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken wanneer je een hypotheek gaat aanvragen. Hoe langer je erover doet, hoe meer % rente je betaalt. Ook moet je weten hoeveel je maximaal mag lenen en wat je maandelijkse lasten zijn. Hypotheek berekenen is supermakkelijk. Je hoeft alleen maar in te vullen wat je bruto-inkomen is en eventueel dat van je partner.