Nieuwbouw of bestaande bouw?

Wanneer je een huis wilt kopen kun je kiezen tussen nieuwbouwhuizen en bestaande huizen. In dit blog lees je meer over de voor- en nadelen van beide opties.

Nieuwbouw

Op het moment dat je een nieuwbouwhuis koopt ben jij de eerste eigenaar van dat huis. Dat betekent dat jij veel inspraak hebt over bijvoorbeeld de indeling van de verschillende kamers. Op die manier kun je je nieuwe huis inrichten naar jouw smaak. Andere voordelen aan een nieuwbouwhuis zijn: weinig onderhouds- en energiekosten. Dat komt omdat je in een supernieuw huis woont. Er is goede isolatie en een splinternieuw ventilatiesysteem. Je woont dus in een duurzaam huis. Aan de andere kant heeft het kopen van een nieuwbouwhuis ook nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld relatief duur en je betaalt ook veel extra kosten voor het meerwerk. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt moet hij nog worden gebouwd, waardoor je maandenlang dubbele lasten hebt. Je betaalt dan namelijk ook nog de hypotheek van je oude huis. Daarnaast is de kans dat je meteen geluk hebt best wel klein. Er wordt namelijk geloot wie het huis mag kopen. Spannend!

Bestaande bouw

Wanneer je een bestaand huis koopt is het veel makkelijker om er een te vinden, want het aanbod is groter. Bovendien hebben wijken met veel bestaande huizen vaak meer sfeer dan nieuwbouwwijken. Je kunt kiezen tussen verschillende bouwstijlen en locaties. Ook hoef je geen bouwrente en kosten van meerwerk te betalen, omdat alles er al staat. Wanneer je bijvoorbeeld de badkamer niet mooi vindt, kun je die (later) laten verbouwen. Het is in ieder geval fijn dat je alvast kunt intrekken, want het huis hoeft niet meer gebouwd te worden! Helaas kan het kopen van een bestaand huis ook wat nadelen hebben. De bestaande woningen zijn bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet energiezuinig, waardoor je veel energielasten kunt krijgen. Ook krijg je te maken met onderhoudskosten, omdat oude huizen nu eenmaal onderhouden moeten worden.

Hypotheek

Heb je besloten of je een nieuwbouwhuis of bestaand huis wilt kopen? Dan kun je een hypotheek afsluiten. Je moet bijvoorbeeld weten wat je hypotheekrente wordt. Betaal je het huis binnen 10 jaar al terug of wil je liever aan je hypotheekrente 30 jaar vastzitten? Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken wanneer je een hypotheek gaat aanvragen. Hoe langer je erover doet, hoe meer % rente je betaalt. Ook moet je weten hoeveel je maximaal mag lenen en wat je maandelijkse lasten zijn. Hypotheek berekenen is supermakkelijk. Je hoeft alleen maar in te vullen wat je bruto-inkomen is en eventueel dat van je partner.

Delen?

Recente Blogs

Anderen lazen ook

Meer nieuws

Ook het kantoor hoort schoon

Niet elk bedrijf heeft het budget om uit te geven aan een schoonmaakploeg. Dit...

Een computer of laptop aanschaffen

Wil je een computer of laptop kopen? Dan word je misschien wel overspoeld door...

Een winstgevend bedrijf

Het is voor een bedrijf al heel wat om even te slaan. Het geld...

De mogelijkheden rondom de woning ontruimen na overlijden

Een persoon die volledig alleen woont, komt te overlijden. Dat is helaas een onderdeel...